De trui & de feiten

De aanschaf van een product uit onze collectie brengt veel milieuvoordelen met zich mee. Benieuwd welke voordelen dat zijn? Klik op de icoontjes in de trui om ze te bekijken.

Wij staan voor
truly circular, zero waste
én 100% gerecycled

Wat is truly circular?

Mooie en duurzame fundamentals van topkwaliteit vinden wij veel belangrijker dan het brengen van snel wisselende collecties. Die leiden namelijk tot onnodig gebruik van waardevolle grondstoffen en veel afval.

En weet je wat het leuke is? Die fundamentals maken wij van jóuw oude truien. Dat doen we gewoon in Nederland, zonder gebruik van extra verfstoffen en water. Super duurzaam dus. En omdat wij dit zo duurzaam mogelijk willen doen, brengen we een nieuwe standaard: Truly Circular. Wat dat precies inhoudt, leggen we hieronder graag uit.

#1 Post-consumer afval en de lokale afvalberg

In onze producten zit zoveel mogelijk post-consumer waste (kledingafval van de consument). Wanneer we bijmengen - vanwege de kleur of sterkte van het garen - gebruiken we andere duurzame vezels, zoals industrieafval van breimachines of nieuwe duurzame vezels. Wij zoeken daarbij naar een optimale balans tussen een kwalitatief en mooi eindresultaat, wat technisch en duurzaam haalbaar is tegen een betaalbare prijs.

#2 Mechanische recycling

Dit is de meest duurzame manier van recycling: zonder de chemische samenstelling van de vezel te veranderen, kunnen we de oorspronkelijke vezel terugwinnen. Een hele klus, want sommige materialen en vezels laten zich niet eenvoudig duurzaam recyclen.

#3 Op kleur sorteren = echt duurzaam recyclen

Doordat we op kleur sorteren, hoeven wij niet te bleken en chemische materialen toe te voegen én gebruiken we nauwelijks water. Een arbeidsintensief en zeer duurzaam proces.

#4 Volledige transparantie

Wij doen of coördineren ALLE stappen in het productieproces zelf: we weten waar ons afval vandaan komt, hoe duurzaam en door wie het wordt verwerkt en wat er in ons eindproduct zit.

#5 Lokale productie en nieuwe ontwikkelingen

Onze partners zoeken we zo lokaal en regionaal mogelijk. Zo verhogen we transparantie en hoeven we geen producten de hele wereld over te vervoeren (dat is namelijk niet duurzaam). Samen met onze partners werken we aan nieuwe producten en technologieën zodat we materialen beter, duurzamer en slimmer kunnen verwerken.

#6 Zero waste policy

Wij willen geen afval. Daarom bedenken we continu nieuwe oplossingen, zowel voor nieuwe materialen uit de afvalberg maar ook voor het afval uit ons eigen proces. Productontwikkeling is daarom voor ons erg belangrijk en een continu proces.

Ons productieproces

Het moment dat jij jouw oude trui vaarwel zegt, begint bij ons het productieproces. Door op de pijltjes in onderstaande slideshow te klikken, zie je welke reis jouw oude trui afleg om zich als herboren te voelen in een compleet nieuw product.

Collect

Wist je dat slechts 32% van al (!) het textielafval wordt verzameld en dat de rest wordt verbrand? En dan te bedenken dat alleen al de Nederlandse kleding afvalberg meer dan 235.000.000 kg bedraagt. Samen met onze partners verzamelen wij oude wollen truien. Zo werken we aan de Nederlandse kleding afvalberg en geven we jouw mooie oude trui een nieuwe kans om weer met veel liefde te worden gedragen. Tof toch?

Fine-sorting clothing

Zodra we genoeg wollen truien hebben verzameld om een bepaald item te maken, is het tijd om te sorteren. Wij sorteren op materiaal en kleur. Dat betekent dat we niet hoeven te bleken, geen chemische materialen hoeven toe te voegen én nauwelijks water hoeven te gebruiken in ons productieproces. ‘Diepsorteren op kleur’, zoals we dat ook wel noemen, is een arbeidsintensief proces maar zeker de meest duurzame mogelijkheid.

Removing accessories

De machines die de oude truien vervezelen tot grondstof zijn erg kostbaar en kwetsbaar. Dat betekent dat we de truien moeten ontzien van ritsen, knopen, labels en ga zo maar door. Wist je dat wij dat samen doen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dit zijn bijvoorbeeld mensen die extra begeleiding nodig hebben of mensen die met een re-integratie proces bezig zijn, waaronder ook gedetineerden.

Tearing into fibers

Zodra alle knopen en dergelijke van de wollen truien zijn verwijderd, zijn ze klaar om hoogwaardig te worden vervezeld. Dit betekent dat de trui wordt teruggebracht tot de grondstof waarvan de trui ooit van is gemaakt.

Blending colours

Omdat we onze garens niet willen verven, sorteren wij op kleur. Wanneer wij een specifieke kleur voor ogen hebben, kijken we welk materiaal uit de kleding afvalberg gemengd moet worden om tot die specifieke kleur te komen. Risicovol en spannend, maar vooral geweldig als het eindresultaat precies de kleur wordt die we voor ogen hebben. In deze stap van ons productieproces worden dus verschillende kleuren bij elkaar gemengd om zo tot een specifieke kleur te komen.

Spin

In deze stap uit het proces is het tijd om de vezels te spinnen tot garens. Nu beginnen de oude truien alweer ergens op te lijken.

Design

Samen met Nederlandse ontwerpers bedenken wij fundamentals op het gebied van kleding of interieur. Met fundamentals bedoelen wij belangrijke tijdloze ontwerpen die iedereen wil hebben. Wij vinden mooie, tijdloze items van topkwaliteit namelijk veel belangrijker dan snel wisselende collecties.

Knit

Zodra de ontwerpen definitief zijn, sturen we het aan onze breiers.
Wij werken met fully fashion breiers, dat wil zeggen dat zij op maat breien en dus minder afval creëren in het productieproces. Samen met hen ontwikkelen en breien we onze prachtige fundamentals.

Make

Maar dan zijn we nog niet klaar! De onderdelen moeten namelijk nog in elkaar gezet worden. Dat doen wij zo lokaal mogelijk.

Wear

Nu weet je welke reis jouw oude trui heeft gemaakt om tot een compleet nieuw product te komen. En weet je wat het leuke is? Zodra je ook van dit product weer afscheid neemt, maken wij er gewoon weer wat nieuws van. Want mooi materiaal verdient wat ons betreft het eeuwige leven. Vind je ook niet?